InloggenVacature plaatsen

Eerste zorgwerknemer wint rechtszaak na covidbesmetting: claim honderdduizenden euro’s

Voor het eerst heeft een rechtbank een zorgwerkgever aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen van een coronabesmetting die een zorgprofessional heeft opgelopen. De verpleegkundige (28) bereidt een claim voor die kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.

Bron: Zorgvisie

De werkneemster van een verpleeghuis in Zuid-Holland heeft overtuigend aangetoond dat ze corona in maart 2020 heeft opgelopen tijdens haar werk, aldus de kantonrechter in Amsterdam in december 2022. Deze week werd het vonnis definitief, omdat de zorginstelling (onderdeel van Fundis) niet in beroep is gegaan, aldus haar letselschadeadvocaat Edwin Bosch.

Snot uit neuzen
Terwijl het snot uit de neuzen van bewoners liep, gaf de arts van de verpleeginstelling de vrouw (toen 25 jaar) geen toestemming een mondneuskapje te dragen. Ook andere werknemers hadden er vergeefs om gevraagd. Als argumentatie zei de leiding onder andere dat een mondkapje bewoners ‘angst zou aanjagen’ en dat er te weinig mondkapjes waren. ‘Ook op dit punt is werkgeefster dus tekortgeschoten in haar zorgplicht’, aldus het vonnis.

Bewijs
Cruciaal is dat de verpleegkundige voldoende heeft bewezen dat ze de besmetting niet heeft opgelopen in een privé-situatie. Ze ging na de blootstelling aan een mogelijk besmette bewoner meteen in quarantaine, woont alleen en heeft toen niemand op bezoek gehad. Ze is in de periode rond de blootstelling niet buiten de deur geweest, behalve één keer, toen ze in de tuin van haar ouders hen op grote afstand sprak.

Boodschappen liet ze in die periode thuis bezorgen. Haar quarantaine is door haar vastgelegd en bevestigd door familie, vrienden en kennissen. ‘De stelling van de werkgever dat de werkneemster de besmetting privé heeft opgelopen, is verwaarloosbaar’, aldus de rechter, omdat ze direct in quarantaine is gegaan.

Opent mogelijkheden
‘Dit is uniek’, zegt Bosch. ‘Dit opent mogelijkheden voor meer zorgmedewerkers die covid hebben opgelopen tijdens hun werk. Het is dan wel van belang dat ook zij aannemelijk kunnen maken dat de besmetting op het werk heeft plaatsgevonden. Dat zal mogelijk slechts een kleine groep zorgmedewerkers lukken.’

Afhankelijk van dementerenden
De werkneemster kon tijdens haar werk niet altijd anderhalve meter afstand houden. Vooral omdat bewoners dementerend waren en zij van hun gedrag afhankelijk was. ‘Het houden van anderhalve meter afstand in haar werk was daardoor lastig, zo niet onmogelijk’, aldus de rechter.

De kantonrechter oordeelt dat de zorginstelling ‘tekort is geschoten in haar zorgplicht en dat werkgeefster aansprakelijk is voor de door de werkneemster geleden en nog te lijden schade door haar besmetting met covid-19 en veroordeelt werkgeefster tot vergoeding van de geleden en nog te lijden schade’.

Bepaling hoogte schade
Bosch gaat de komende maanden met zijn cliënte de hoogte van de schadeclaim bepalen. Ze is nog steeds ziek en heeft long covid. Ze is erg moe, kan niet volledig werken en heeft hulp nodig in het huishouden. Ze is sinds haar tweede ziektejaar gekort op haar inkomen. Bosch gaat daarom berekenen wat de totale toekomstige gemiste inkomsten en extra kosten van haar ziekte zijn: ‘Die bestaat uit het gederfde arbeidsvermogen, huishoudelijke hulp en immateriële schadevergoeding.’

De verpleegkundige kreeg corona toen ze 25 jaar was, waardoor deze schade fors kan oplopen. Volgens Bosch duurt het gemiddeld twee jaar om een schadeclaim te becijferen en af te handelen met een zorginstelling en het verzekeringsbedrijf.

Je zit ziek thuis, dan belt je baas: 'Kun je echt niet komen'?

Lees verder

Podcast De Goed Nieuws Show aflevering 2 is uit!

Lees verder

Acute zorg tijdens je vakantie | Hillegonde: 'Ik zag iemand op de bodem van het zwembad'

Lees verder