InloggenVacature plaatsen

Hoe vergroot je als verpleegkundige je persoonlijke innovatiekracht?

Afstand van je team nemen, eens meelopen op een andere afdeling. Zo zie je nieuwe kansen en houd je jezelf gemotiveerd. Jeff Gaspersz, hoogleraar innovatie bij Nyenrode Business Universiteit, spreekt op de Nursing Experience over vier innovatiekrachten. Alvast een tipje van de sluier.

Bron: Nursing

Jeff Gaspersz ondersteunde nationaal en internationaal ruim 450 organisaties bij het versterken van hun innovatiekracht. Ook schreef hij vele boeken over het thema. Op de Nursing Experience geeft hij advies en tips aan verpleegkundigen op dit vlak.

U richt zich op veel verschillende organisaties. Kun je wel iets zeggen over innovatiekracht bij verpleegkundigen als je niet gespecialiseerd bent in de zorg?
‘Ik denk juist van wel. Mensen die zelf in de sector zitten, zijn zich vaak niet bewust van hun eigen geijkte denkkaders. Als je veel verschillende ervaringen hebt, kun je elementen uit diverse sectoren combineren. Daardoor kan ik hele goede adviezen geven.

Zo zie ik grote paralellen tussen de uitdagingen van zorgpersoneel en onderwijsprofessionals. Het zijn beide professionals die een warm hart hebben voor de mensen voor wie ze zich inzetten. Maar die grote betrokkenheid kan ook tegen je werken. Onder meer door het niet goed kunnen bewaken van je eigen grenzen.

Daarnaast is de zeer praktische inslag kenmerkend voor deze beroepen. Deze professionals zoeken, ook vanuit hun ervaring, meteen en snel naar oplossingen. Het nadeel daarvan is dat ze minder goed zijn in het zien van meerdere mogelijkheden. Mijn vakgebied leent zich juist voor het kijken vanuit meerdere perspectieven.’

Waarom zouden verpleegkundigen hun innovatiekracht moeten aanboren? Is je eigen werk zo goed mogelijk doen niet voldoende?
‘De zorg is in beweging, de behoeftes van de patiënt blijven ook niet hetzelfde. Het is belangrijk om jezelf nieuwsgierig te houden, jezelf vragen te blijven stellen over je eigen dienstverlening, de patiënt, je loopbaan en je team. Houd je op met vragen stellen, dan houd je ook op met het vinden van nieuwe oplossingen.

Waar ik bijvoorbeeld een voorstander van ben, is dat je als verpleegkundige eens een paar dagen op en andere afdeling gaat werken. Of zelfs een paar dagen buiten de zorg meeloopt, zoals met de facilitaire dienst. Je zult zien dat je verrijkt terugkomt en vaardigheden opdoet die buiten je eigen vakgebied vallen. Daarmee houd je de verzuring tegen en voorkom je dat je op een gegeven moment gedemotiveerd raakt in je eigen beroep.’

Is dat niet lastig te realiseren, vooral vanwege de personeelstekorten? Verpleegkundigen kunnen niet zomaar enkele dagen van hun afdeling weg.
‘Daar ben ik het niet helemaal mee eens. In de zorginstellingen waar ik kom, maakt men daar zeker ruimte voor. Je kunt het zo regelen dat op iedere afdeling genoeg mensen zijn. En juist als de personeelstekorten op een bepaalde afdeling groot zijn, wil je kunnen schuiven. Dan is het alleen maar goed als meerdere mensen zich zodanig hebben ontwikkeld dat ze multi-inzetbaar zijn. Als je zegt “vanwege de personeelstekorten houden we iedereen maar op één plek”, werk je dat tegen.’

Verpleegkundigen lopen tegen het personeelstekort aan. De zorg moet op een slimmere manier georganiseerd worden. Is dat ook een taak voor verpleegkundigen als het om innovatiekracht gaat?
‘Ik denk niet dat verpleegkundigen de personeelstekorten moeten oplossen. Dat is een taak voor het management. Maar er is bijvoorbeeld wel een digitale transformatie in de zorg gaande. Het is van belang dat verpleegkundigen zich digitale vaardigheden aanleren en onder meer zorg op afstand kunnen bieden. Daarvoor heb je ook innovatiekracht nodig. Innovatiekracht betekent ook dat je in staat bent om te innoveren, jezelf opnieuw uit te vinden en veerkrachtig te zijn. Om niet alleen belemmeringen te zien maar ook mogelijkheden.’

Welke manieren zijn er nog meer om je innovatiekracht te vergroten?
‘Er zijn vier innovatiekrachten die ik zal toelichten op de Nursing Experience. Naast het wisselen van afdeling, is afstand nemen van je werk, ook samen met je team, daar een van. Je zou bijvoorbeeld een keer per maand met je team kunnen samenkomen waarbij de teamleider aangeeft: “Jullie hebben hard gewerkt, jullie hebben vakliteratuur gelezen, jullie zijn misschien naar een congres geweest. Hebben jullie iets gehoord, ervaren of gelezen wat wellicht een kans is voor ons team?” Als je deze vraag iedere maand stelt, dan zorgt het reticular activating system in ons brein ervoor dat we die kansen ook zien. Dat is net zoiets als wanneer je een nieuwe auto koopt, je ineens overal diezelfde auto’s ziet rijden. Ons brein filtert voortdurend wat wij belangrijk vinden. Op die manier train je een mindset die maakt dat je nieuwsgierig en onderzoekend bent en gespitst raakt op kansen.

Afstand nemen van je werk biedt grote innovatiekansen. Maar veel mensen kunnen die beweging niet meer maken. En daardoor zie je kansen, die soms vlak voor je neus liggen, niet meer. Een cliënt of patiënt die iets opmerkt, je hoort het gewoon niet omdat je teveel in je routine zit. Juist de mensen die ongelooflijk praktisch zijn, zouden kunnen profiteren van iets meer reflectie en verbreding van hun perspectief.’

Jeff Gaspersz spreekt op de Nursing Experience op 13 en 14 december in Den Bosch. In zijn sessie krijg je direct uitvoerbare tips die je persoonlijke innovatiekracht versterken. Niet alleen toepasbaar op je werk en loopbaan, maar ook op je persoonlijk leven.

Je zit ziek thuis, dan belt je baas: 'Kun je echt niet komen'?

Lees verder

Podcast De Goed Nieuws Show aflevering 2 is uit!

Lees verder

Acute zorg tijdens je vakantie | Hillegonde: 'Ik zag iemand op de bodem van het zwembad'

Lees verder