InloggenVacature plaatsen

Verpleegkundige werkt liever niet meer uren: 'Doe eerst iets aan werkdruk en kinderopvang'

Een nieuwe campagne van de overheid moet vrouwen motiveren meer uren te gaan werken. Nursing was benieuwd of (vrouwelijke) verpleegkundigen meer uren zouden willen werken en peilde hun mening.

Bron: Nursing

Veel vrouwen in de zorg en het onderwijs werken in deeltijd, en dat zijn juist de sectoren met grote personeelstekorten. De overheid startte daarom de campagne ‘Wil je meer werken? Laat het merken!’ met het idee vrouwen te verleiden om meer uren te gaan werken, en het gesprek hierover aan te gaan met de omgeving.

Kritiek
De campagne kreeg landelijk behoorlijk wat kritiek. ‘Ik viel van mijn stoel’, is de reactie op de campagne van auteur en journalist Suzanna Jansen bij talkshow Khalid en Sophie. ‘Er wordt een maatschappelijk probleem op het bord van individuele vrouwen gelegd.’

De Stichting Gelijke Beloning startte een tegencampagne: ‘Wil je meer zorgen, wacht niet tot morgen’. De Stichting vindt dat de overheid het probleem niet bij vrouwen moet leggen, maar maatregelen moet nemen om de loonkloof te dichten en het herverdelen van onbetaald werk tussen man en vrouw. 

Hoge werkdruk
De kritiek was reden voor Nursing om te polsen hoe vrouwelijke verpleegkundigen in deze discussie staan. Zien zij het zitten om meer uren te gaan werken? In een poll op Instagram onder 272 Nursing-lezers gaf 79% aan van niet.

De hoge werkdruk en zware fysieke belasting zijn hiervoor onder verpleegkundigen belangrijke redenen. Meerdere collega’s geven aan dat zij het werk in de zorg met meer uren niet zouden volhouden, ook al zouden ze het misschien best willen. Anita: ‘Ik zou meer uren werken mentaal niet trekken.’

‘Er wordt een overmatige flexibiliteit van je gevraagd’, zegt Sevim. ‘Dat zou ik met meer uren niet volhouden.’ Ook geven verpleegkundigen aan dat bij meer uren werk, de hersteltijd tussen de diensten hen te kort is. Daarbij spelen de onregelmatige diensten een belangrijke rol. ‘Ik werk al 32 uur, met 36 uur vind ik dat niet te doen,’ zegt een collega. ‘Ik ga om die redenen zelfs liever minder werken dan meer’, reageert Lisa.

Werk-privébalans
Daarnaast geven sommige lezers aan dat het werken van meer uren lastig te combineren is met het privéleven. ‘Mijn gezin heeft me nodig. Als ik meer werk, kan ik alle ballen niet hoog houden. Dat is nu al lastig’, zegt Ruth, die 28 uur werkt.

Anderen geven aan dat hun privéleven hen te dierbaar is om nog meer uren te gaan werken. ‘Er is meer dan werk,’ zegt Eva. ‘Ik wil ook tijd overhouden voor gezin, vrienden, familie en het huishouden,’ reageert Rianne.

Flexibele kinderopvang
Ook de kinderopvang is een probleem bij meer uren willen werken. Simone werkt 28 uur en ziet dat als het maximum in combinatie met de zorg voor haar kind. Flexibele kinderopvang is nauwelijks te vinden. In de wijk heeft zij te maken met korte diensten. ‘Als 32 uur in de week werk gegarandeerd verdeeld kan worden over 4 dagen, zou het beter te regelen zijn.’ Ook vaste werkdagen zouden volgens haar een uitkomst zijn. ‘Bijvoorbeeld in de vorm van een tweewekelijks rooster.’

Verpleegkundige niet verantwoordelijk
Michel van Erp van beroepsorganisatie NU’91 snapt het doel achter de campagne, maar vindt ook dat het personeelstekort niet op (vrouwelijke) verpleegkundigen geschoven moet worden. ‘Zij voelen zich al zo verantwoordelijk.’ Volgens hem wordt het werk in de verpleging alleen aantrekkelijker met een totaalpakket aan maatregelen, zoals salarisverhoging en meer zeggenschap. ‘Bovendien moet er meer waardering komen voor mensen in de zorg.’

Ook hij is er bekend mee dat de kinderopvang op veel plaatsen niet is ingesteld op zorgmedewerkers. ‘Dat soort zaken moeten eerst in orde worden gemaakt.’ Hoe dat moet gebeuren, daar heeft Van Erp geen antwoord op.

Meer werken stimuleren
De campagne is niet de enige maatregel om extra uren te belonen:

1. Bonus bij extra werk
In de nieuwe cao ziekenhuizen krijg je een bonus als parttimer bij meer uren werk. Wie de arbeidsduur met minimaal 2 uur per week (7,2 uur op maandbasis) uitbreidt, ontvangt eenmalig een bonus van 30 uur betaald verlof. Je moet dit wel voor minimaal 2 jaar doen en de uren ook binnen die 2 jaar opnemen.

2. Voltijdsbonus
Vorig jaar pleitte de Tweede Kamer voor een bonus voor mensen in de zorg en het onderwijs die voltijd gaan werken. Veel verpleegkundigen plaatsten toen een kanttekening bij zo’n extra beloning.

Je zit ziek thuis, dan belt je baas: 'Kun je echt niet komen'?

Lees verder

Podcast De Goed Nieuws Show aflevering 2 is uit!

Lees verder

Acute zorg tijdens je vakantie | Hillegonde: 'Ik zag iemand op de bodem van het zwembad'

Lees verder