InloggenVacature plaatsen

Blog: Zo behoud je basisartsen voor de zorg

Bijna dagelijks berichten de media over een structureel tekort aan arts-assistenten niet in opleiding (ANIOS) in zowel de ziekenhuizen als daarbuiten. En dat terwijl het Capaciteitsorgaan in een afgelopen jaar verschenen rapport schrijft dat het opleidingsreservoir aan basisartsen fors is toegenomen. Dat lijkt te wijzen op een mismatch tussen vraag en aanbod. Wat beweegt de basisartsen van nu? En wat kun je als zorgorganisatie doen om een goede werkgever voor deze groep te zijn?

Bron: Zorgvisie
Door: Frederiek Bosman, consultant zorg bij Berenschot

Twee jaar geleden heb ik zelf de keuze gemaakt mijn witte jas in te ruilen voor een loopbaan buiten de ziekenhuiszorg. En het lijkt erop dat ik niet de enige ben. Het aantal basisartsen is de laatste jaren fors gestegen. In vergelijking met eerdere peilingen van het Capaciteitsorgaan zou in 2022 de omvang van het opleidingsreservoir zijn gegroeid naar 7.522 basisartsen (6.049 in 2019). De dagelijkse praktijk toont echter een ander beeld: deze 7.522 basisartsen staan niet in de rij voor een ANIOS-plek in het ziekenhuis of daarbuiten; het kost zorgorganisaties steeds meer moeite om een ANIOS-vacature in te vullen. Dat roept de volgende vragen op: wat beweegt basisartsen en wat kunnen zorgorganisaties doen om basisartsen voor de zorg te behouden en hun ANIOS-vacatures in te vullen?

Verwachtingen versus realiteit
Werkplezier en werkgeluk is voor de huidige generatie jonge professionals een belangrijk aspect. De bijbehorende verwachtingen om als arts te werken, komen vaak niet overeen met de ervaren werkelijkheid: een zware verantwoordelijkheid met soms weinig begeleiding of supervisie, lange werkdagen, veel administratie en weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent niet dat deze groep niet gemotiveerd is, integendeel: 97 procent van hen zegt trots te zijn op het werk dat ze doen. Ze hebben jaren geleden bewust gekozen voor de studie geneeskunde en hebben een sterke wil om zich verder te ontwikkelen.

Toch is er een groeiende groep jonge artsen die zich afvraagt of ‘dit’ is wat ze de rest van hun leven willen doen. Uit gesprekken blijkt dat het moment van twijfel vaak ontstaat na een paar jaar werken als basisarts, of wanneer het een aantal keer niet is gelukt om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding van het gewenste specialisme. Met in het achterhoofd dat na afronding  van de specialisatie ook nog de kans bestaat geen vaste aanstelling te krijgen, wordt het idee van een baan buiten de patiëntenzorg – met mogelijk veel meer vrijheid, autonomie en andere secundaire arbeidsvoorwaarden – opeens een heel aantrekkelijk idee.

Focus op intramurale specialisaties
Wat ook meespeelt is dat er bij de studie geneeskunde van oudsher een grote focus is op intramurale specialisaties. Dit maakt dat jonge artsen (te) laat alternatieven zien voor werken in het ziekenhuis en mogelijkerwijs ten gevolge daarvan steeds vaker besluiten om de patiëntenzorg te verlaten. De consultancy-sector, ministeries, farmacie, technologische industrie of een koepelorganisatie bieden hun vaak een warm onthaal.

Aantrekkelijke werkgever
Om de twijfelende jonge artsen van gedachten te doen veranderen, zie ik een aantal oplossingsrichtingen voor zorgorganisaties met ANIOS in dienst.

Denk als werkgever nog eens goed na over de geboden secundaire arbeidsvoorwaarden. Een toenemend aantal ANIOS laat zich inhuren door detacheringsbureaus vanwege onder andere de mogelijkheid om in deeltijd te werken, een reiskostenvergoeding te ontvangen of een leaseauto te gebruiken.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling en interesses van de ANIOS. Een ANIOS is over het algemeen een jonge ambitieuze professional die zich naast de patiëntenzorg ook wil ontwikkelen bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek, onderwijs, management, innovatie of technologie. Vul met ANIOS niet alleen de gaten in het rooster op, maar ga in gesprek over deze wensen en faciliteer tijd of eventueel aanvullende opleidingen. Maak twijfels over vervolgstappen of carrièrekeuzes bespreekbaar en denk mee over de loopbaan, bij voorkeur door een onafhankelijke begeleider. Ga open in gesprek, ook over de ervaren werkdruk.

Zet in op preventie van uitval; probeer de dienstenlast te verminderen door bijvoorbeeld inzet van VS of PA in gelijkwaardige functies en compensatie van diensten conform cao-afspraken.

Andere relevante onderwerpen
Natuurlijk kent dit vraagstuk nog veel meer, hier niet benoemde, aspecten. Onder andere de selectiemethode voor de geneeskundeopleiding, inrichting van het curriculum en toelating tot de medische vervolgopleidingen zijn belangrijke en zeer relevante onderwerpen. Maar wat mij betreft zijn bovenstaande punten in ieder geval essentieel om op korte termijn meer jonge professionals te behouden in de zorg, waar ze hard nodig zijn.

Onderzoek: Hoge uitstroom personeel door incapabele zorgmanagers

Lees verder

Econoom Jos Blank voorspelt ‘apocalyps van de ziekenhuiszorg’

Lees verder

‘Zeggenschap is cruciaal in strijd tegen personeelstekort’

Lees verder

Plaats direct
een vacature

 • Al vanaf € 395,-
 • Doorplaatsing op ons unieke netwerk
 • Gratis redactionele check
 • Je vacature staat 60 dagen online
 • Geoptimaliseerd voor Google for Jobs
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Vacature plaatsen

Profiteer van staffelkorting

 • 3 Vacatures€ 1.185,-€ 980,-
 • 5 Vacatures€ 1.975,-€ 1.540,-
 • 10 Vacatures€ 3.950,-€ 2.880,-
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Kies je pakket

Word partner van Medische banenbank

 • Bespaar tot 20% op je wervingskosten
 • Onbeperkt vacatures plaatsen
 • Maak je eigen werkgeverspagina
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Bespaar tijd met scraper of multiposting
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Lees hoe je partner wordt