InloggenVacature plaatsen

Meer handen aan het bed dankzij nieuw traject voor zijinstromers

Om de personeelstekorten het hoofd te bieden, zijn dertien Friese zorgaanbieders met het UWV, de gemeente Leeuwarden en Fryslân werkt een nieuw leertraject gestart. Het programma richt zich op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn de eerste 25 zijinstromers van start gegaan.

Bron: Skipr

Het personeelstekort in Friesland stijgt in 2030 van 1.100 naar 8.400 zorgmedewerkers. Dat blijkt uit berekeningen van werkgeversverband ZorgpleinNoord. Er is vooral een tekort aan handen voor algemene dagelijkse levensverrichtingen (adl-zorg) en persoonlijke verzorging. Om de tekorten te lijf te gaan, werken Friese vvt-aanbieders aan het programma Samenwerken met Talent.

Nieuw talent
Recentelijk is een nieuw regiotraject gelanceerd, genaamd Nieuw talent in de zorg. Het initiatief komt uit de koker van het UWV, de gemeente Leeuwarden en Fryslân Werkt en richt zich op kandidaten die een langere tijd niet hebben gewerkt of om een andere reden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De zijinstromers volgen via het UWV de twaalfweekse module Individuele Basiszorg verlenen van ROC Friese Poort. “Tijdens het voortraject leren de deelnemers één dag per week over adl-zorg en worden ze voornamelijk voorbereid op de vervolgopleiding verzorgende IG”, vertelt Arja de Winter, adviseur HR Development en projectleider zijinstroom bij Alliade. Tegelijkertijd lopen de zijinstromers minstens zestien uur per week stage en zijn zij de helpende handen aan het bed. Dit gebeurt bij een zorginstelling naar keuze.

Betaald leertraject
Alliade is een van de dertien zorginstellingen die meedoet aan het leertraject Nieuw talent in de zorg. De druk zit bij de zorgorganisatie vooral op de functies verzorgende IG en maatschappelijk zorgmedewerker niveau 4. Het betaalde leerwerktraject is echter niet nieuw voor Alliade. Zelf heeft de organisatie de afgelopen anderhalf jaar zo’n 200 zijinstromers aangenomen en is het aangesloten bij Talent zonder grenzen, een leerwerktraject voor statushouders. Op verzoek van het UWV en Fryslân werkt heeft Alliade zich ook aangesloten bij het nieuwe leertraject. “Daar werken we graag aan mee. Met dit traject krijgen ook mensen uit het UWV-bestand de gelegenheid om te ontdekken of werken in de zorg wat voor ze is en leiden we als regio nieuwe medewerkers op.”
Deze maand is bij Alliade een nieuwe groep van 57 zijinstromers gestart, van wie zeven afkomstig zijn van het leertraject van het UWV.

Speeddates
Begin maart maakten de zijinstromers kennis met de dertien zorgorganisaties. “Bij het UWV in Leeuwarden hebben we speeddates georganiseerd. Daarbij konden de zorgorganisaties zich voorstellen en in gesprek gaan met de bezoekers”, vertelt De Winter. Van de 40 kandidaten hebben 29 een match gevonden. “Zij hebben een afgeronde vmbo-diploma, werkervaring en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).” Vier kandidaten zijn direct met een bbl-opleiding gestart en komen in dienst bij een van de zorginstellingen. De andere 25 starten eerst met het voortraject. “Na een succesvolle afronding van het voortraject kunnen de deelnemers in de zomerperiode bij ons in dienst als vakantiekracht. In september kunnen ze instromen op een bbl-opleiding in de zorg, zoals verzorgende IG, verpleegkundige of begeleider maatschappelijke zorg.”
Voor de zijinstromers zijn er vervolgens ook bbl-plekken beschikbaar bij de zorgorganisaties.

Praktijkleercoaches
De Winter vertelt dat het uitvalpercentage onder zijinstromers laag is bij Alliade. “Duidelijk zijn tijdens het wervings- en selectieproces over de verwachtingen en een zachte landing zijn cruciaal.” Dat laatste vraagt een warm ontvangst, begeleiding en een plek waar zijinstromers altijd terechtkunnen. En juist dat is een uitdaging ten tijde van personeelstekorten. Daarom is Alliade een pilot met praktijkleercoaches gestart, waarin gediplomeerde medewerkers meerdere zijinstromers tegelijk begeleiden. Daarnaast ondersteunen werkbegeleiders, praktijkopleiders en het ROC de zijinstromers van het nieuwe traject. Vorige week is de eerste groep in Leeuwarden van start gegaan. Deze week is de tweede groep in Sneek begonnen. Fryslân Werkt wil het leertraject voortaan twee keer per jaar organiseren.

Minder ziekmeldingen, maar langdurig verzuim in de zorg stijgt

Lees verder

Tergooi MC loopt voor het eerst tegen grens aan door stijging zorgvraag

Lees verder

‘Regionaal arbeidscontract’ zou personeelsprobleem kunnen oplossen

Lees verder

Plaats direct
een vacature

 • Al vanaf € 395,-
 • Doorplaatsing op ons unieke netwerk
 • Gratis redactionele check
 • Je vacature staat 60 dagen online
 • Geoptimaliseerd voor Google for Jobs
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Vacature plaatsen

Profiteer van staffelkorting

 • 3 Vacatures€ 1.185,-€ 980,-
 • 5 Vacatures€ 1.975,-€ 1.540,-
 • 10 Vacatures€ 3.950,-€ 2.880,-
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Kies je pakket

Word partner van Medische banenbank

 • Bespaar tot 20% op je wervingskosten
 • Onbeperkt vacatures plaatsen
 • Maak je eigen werkgeverspagina
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Bespaar tijd met scraper of multiposting
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Lees hoe je partner wordt