InloggenVacature plaatsen

Nieuwe app voor minder stress en meer werkgeluk

De druk op de geestelijke gezondheidszorg neemt toe. Niet alleen doordat steeds meer mensen een beroep doen op de ggz, maar ook omdat het ziekteverzuim onder zorgprofessionals toeneemt. Steeds vaker is stress daarvan de oorzaak. Nu is er een app waarmee werknemers inzicht krijgen in stress op de werkvloer en thuis.

Bron: GZ-psychologie

Toename psychisch verzuim
Er is een enorme toename te zien van het psychisch verzuim onder werknemers. Die bedraagt nu al 40% van het totale ziekteverzuim. Volgens onderzoeksorganisatie TNO ervaart 1 op de 6 werknemers klachten van een burn-out of heeft een burn-out. Die getallen zijn nooit eerder zo hoog geweest. Deze toenemende werkdruk was aanleiding voor GGz Centraal om te bedenken hoe zij hun werknemers het beste konden helpen. Voor GGz Centraal was dit de reden en het moment om te starten met de bouw van STAPP@Work. Niet alleen met als doel om stress te verminderen, maar net zo goed om het werkgeluk te verhogen.

Yvette Roke is psychiater bij GGz Centraal en ontwikkelde eerder de succesvolle stress-signaleringsapp (SAM) voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). En nu dus een nieuwe applicatie voor zorgprofessionals: STAPP@Work.

Zelf wil GGz Centraal de app vooral als preventief hulpmiddel inzetten voor haar 3500 werknemers. Maar iedereen kan de applicatie gebruiken: van personen die geen stress ervaren tot mensen die tegen een burn-out aan zitten of een burn-out hebben. Hij kan dus preventief ingezet worden om de veerkracht en mentale weerbaarheid te verbeteren, maar ook als hulpmiddel in trajecten van ziekte, uitval en re-integratie binnen en buiten de ggz.

Inzicht in stresspatronen
STAPP@Work is een stress-signaleringsapplicatie die door 15 werknemers binnen GGz Centraal is ontworpen en door 60 andere werknemers wetenschappelijk is gevalideerd. In tegenstelling tot soortgelijke apps meet STAPP@Work niet alleen acute stress, maar maakt het onderliggende stresspatronen zichtbaar. Op zelf gekozen momenten stelt de app 2, 3 of 4 keer per dag vragen over je activiteiten, situaties en bezigheden. De toepassing vraagt hoe het ging op deze momenten en stelt je nog 7 gevalideerde vragen over stress. Daarmee meet het je stressniveau ten opzichte van je eigen normaal. Afhankelijk van de hoeveelheid stress (geen, beetje, matig, ernstig) ontvang je persoonlijke tips om de spanning (thuis of op het werk) te verminderen. De metingen worden weergegeven in een dag- en weekoverzicht. Zo worden de patronen zichtbaar en leer je stress te verhelpen en in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Onderzoek en resultaten STAPP@Work
Voor het onderbouwend onderzoek naar de werking van de app, is een single-case experimental design (SCED) gebruikt. 60 werknemers van GGz Centraal hebben 6 maanden lang 1 week per maand de app gebruikt. Door 1 maand vooraf, tijdens en 1 maand na het gebruik van de applicatie de mensen te bevragen zijn er genoeg data verzameld om tot de juiste conclusies te komen.

Het is nog wachten is op de onderzoeksresultaten, maar de applicatie geeft wel een goed beeld van hoe je (afname van) ziekteverzuim kunt meten.

“In de verrichte studie hebben we vragen van de burn-out scale afgenomen en zelf aan mensen gevraagd hoe vaak zij in de tussentijd ziek waren. Niet om het ziekteverzuim van mensen specifiek te meten, want dat mag niet vanwege de privacywetgeving en de scheiding van werkgever en werknemer.  Wel om uiteindelijk ziekteverzuimcijfers van meerdere jaren met elkaar te kunnen vergelijken. We verwachten dat dit vanaf 2023 heel goed mogelijk is wanneer de app op alle werktelefoons beschikbaar is,” vertelt Yvette.

Minder ziekmeldingen, maar langdurig verzuim in de zorg stijgt

Lees verder

Tergooi MC loopt voor het eerst tegen grens aan door stijging zorgvraag

Lees verder

‘Regionaal arbeidscontract’ zou personeelsprobleem kunnen oplossen

Lees verder

Plaats direct
een vacature

 • Al vanaf € 395,-
 • Doorplaatsing op ons unieke netwerk
 • Gratis redactionele check
 • Je vacature staat 60 dagen online
 • Geoptimaliseerd voor Google for Jobs
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Vacature plaatsen

Profiteer van staffelkorting

 • 3 Vacatures€ 1.185,-€ 980,-
 • 5 Vacatures€ 1.975,-€ 1.540,-
 • 10 Vacatures€ 3.950,-€ 2.880,-
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Kies je pakket

Word partner van Medische banenbank

 • Bespaar tot 20% op je wervingskosten
 • Onbeperkt vacatures plaatsen
 • Maak je eigen werkgeverspagina
 • Beheer je vacatures snel en eenvoudig
 • Bespaar tijd met scraper of multiposting
 • Helder inzicht in je performancestatistieken
 • Promotieopties voor nog meer bereik
Lees hoe je partner wordt